söndag 10 januari 2010

Iskall helg

Har tillbringat några dagar i Åre. Ett fantastiskt underbart men jäkligt kallt Åre.

Vi var en grupp eventproducenter från södra Sverige, inbjudna av ett flygbolag och flera av hotellen på orten. Sist jag var här var för minst tretton år sedan, även den gången på ett studiebesök för att titta på Åre som resmål.

Det har hänt mycket i Åre. Då för tretton år sedan fanns t.ex.inte Holiday Club, Då fanns inte något andra sidan järnvägen ner mot sjön. Centrum började med den lilla gula byggnaden som då var stationen, nu står det en stor stationsbyggnad där med galleria, snabbköp och underjordisk parkering.. Perrongen är lika lång som Åres hela centrum. I övrigt fanns här då liksom nu, ett litet sött centrum med de hotell som än i dag är några av de bästa och favoriterna bland Årebesökarna.
Andelslägenheter hade inte någon hört talas om och det fanns heller inte så många små butiker och krogar som finns idag.

Då fanns det en eller max två nattklubbar, nu finns det många fler. På den tiden var det största hotellet Vingresors anläggning uppe vid en av skidliftarna. Nu ser det hotellet närmast ut som en liten plutt där uppe på berget.

Copperhill är Åres senaste tillskott och även om det ligger lite avsides så är det redan ett av Åres populäraste hotell.
När det gäller turismen så har den också förändrats. Då fanns det inte så många ryssar! Om ens en enda. Någon enstaka norrman möjligtvis men inte så många som nu. Engelsmän och holländare fanns här inte alls vad jag vet men nu hör man dem överallt i Åre.

Wallmans Salonger har slagit ner sina säsongsrötter i Åre. De kör delar av den show som går i Stockholm och Köpenhamn. Bra jobbat även om lokalen Dippan lämnar en del att önska. De kör också afterski och gjorde ett gott försök med att försöka få igång oss alla.

Vi käkade god mat överallt. Bäst upplevelsemiddag åt vi nog uppe på Bustamoon. De bränner dessutom sin egen snaps, den var väldigt god. Här kan man även bada i tunna utomhus och få en visning av bränneriet med snapsprovning. Vi tittade på ett par hotell och i ordning var det Diplomat Åre, Holiday Club, Fjällgården. Åre Granen och Copperhill. Hotellen håller genomgående hög standard och har faktiskt fattat att samarbete med varann gynnar marknaden i Åre.
Nu går det dessutom direktflyg från Växjö, Göteborg och Stockholm. Det är ett bra komplement till tåget som fortfarande är det färdmedel de flesta väljer från södra delarna av landet.
Ikväll styr vi kosan hem och jag medger att det skall bli skönt att åka söderut för där är det varmare, bara minus 14 grader!
VarmakramarfrånettiskalltÅre


Inga kommentarer: